МАТФ.ПЛУС

Друштво пријатеља, дипломаца и сарадника Математичког факултета, Београд
(у оснивању)

 

Новости:

 

 • Презентација "Бизнис Инкубатор" [3. децембар 2009.]
  Имате идеју за бизнис и треба вам помоћ да је остварите? Бизнис Инкубатор је јединствен, бесплатан програм који ће вам пружити прилику да своју идеју у области знања или технологије претворите у стварност. У 2010. години нудимо 5 слободних места за развој 5 најбољих пословних идеја. Не пропустите шансу! Пружамо Вам помоћ, подршку и експертизу! Конкурс за пријаве је отворен до 31. децембра 2009. године. Детаљи се могу наћи овде.

  Бесплатна презентација о Инкубатор програму ће се одржати на Електротехничком Факултету, у четвртак 3. децембра у 20 сати у Амфитеатру број 56.

 • Предавање "Пут ка факултету" [16. октобар 2009.]
  Колегиница Helena Janc-Malone (Harvard Graduate School of Education), одржаће предавање "Пут ка факултету" у оквиру Семинара "Математика и примене" на Математичком факултету у петак 16. октобра 2009 у 12 сати, сала 830 на V спрату.

  Сажетак: Америка од 70-их година прошлог века има велики пораст броја студената на факултетима. Међутим, изазови као нпр. рано исписивање ученика, неравномерна дистрибуција ученика из различитих социо-економских класа, као и генерална неспремност студената за студије, произвели су велике проблеме. С обзиром да већина нових послова који се стварају у САД захтевају високо-школску диплому, факултети су почели да сарађују са гимназијама кроз "ПреК-16" комисије (од обданишта до краја редовних универзитетских студија) да би преокренули трендове у вишем образовању. Ово предавање ће се концентрисати на гимназије и факултете, спремност студената за факултет и више школе и које могућности постоје приликом сарадње гимназија и факултета.

  Колегиница Janc-Malone ће такође одржати и предавање на Учитељском факултету 19. октобра у 13:15 (детаљи се могу наћи овде).

 • Предавање "Хемијска информатика" [28. мај 2009.]
  У четвртак 28. маја 2009. године, колега Дамјан Крстајић (из Истраживачког центра за хемијску информатику, Београд) одржаће предавање "Хемијска информатика" у оквиру серије месечних семинара МАТФ-а и МАТФ.ПЛУС. Као спој информатике и хемије, ова област се бави питањима: како научити рачунар да разуме хемију? Како атоме, мале и велике молекуле, са својим законитостима, приказати у рачунару и како симулирати њихове интеракције? Како употребити овакве моделе? Предавање је у 18 сати у свечаној сали на I спрату.

 • Семинар "Истраживање података - изазови и решења" [3. април 2009.]
  У петак 3. априла 2009. од 14 до 17 сати одржаће се полу-дневни семинар "Истраживање података - изазови и решења". Предавачи су проф. др. Д. Теодоровић (проректор Универзитета у Београду), др Г. Ненадић (Универзитет у Манчестеру), др М. Ковачевић (Грађевински факултет), мр М. Николић (Математички факултет) и Д. Крстајић (Истраживачки центар за хемијску информатику, Београд). После предавања биће одржана панел-дискусија (модератор проф. др. П. Јаничић, Математички факултет). Семинар ће се одржати у сали 4 Републичког завода за статистику (М. Ракића 5), а организује га Истраживачки центар за хемијску информатику у сарадњи са МАТФ.ПЛУС-ом, АРГО групом Математичког факултета и Републичким заводом за статистику. Улаз је слободан. За више информација погледајте овде.

 • Акредитовани програм стручног усавршавања наставника средњих и основних школа [4. и 5. април 2009.]
  Математички факултет и ИДЕА вас позивају на акредитовани програм стручног усавршавања наставника средњих и основних школа "Математика у свету око нас", који ће се реализовати 4. и 5. априла 2009. Детаљнији садржај и сатницу можете видети овде, где се можете и пријавити. Теме укључују: Где се све математика примењује? Математичари у финансијама. Како раст популарности математике утиче на наставу? ПИСА и ТИМСС тестови – искуства. Настава математике у развијеном свету. Истраживање у основној и средњој школи. Математичке екскурзије. Све ово и још много тога кроз интерактивни рад са врхунским предавачима.

 • Предавање "Занимање портфолио менаџер – мултидисциплинарни приступ" [12. март 2009.]
  У четвртак 12. марта 2009. године, колегиница Maja Мартиновић одржаће предавање "Занимање портфолио менаџер – мултидисциплинарни приступ" у оквиру серије месечних семинара МАТФ-а и МАТФ.ПЛУС. Предавање је у 19 сати у свечаној сали на I спрату, а обухватиће следеће теме: oпис професије портфолио менаџерa (потребнa знањe и вештина, квантификовање ризика); пут за добијање лиценце за обављање послова портфолио менаџера (потребно радно искуство, опис испита); могућности за запослење (пензијски и инвестициони фондови).

 • Предавање "Научне информације из области математике и сродних области" [18. децембар 2008.]
  У четвртак 18. децембра 2008. године, колегиница Биљана Косановић (Народна библиотека Србије) одржаће предавање "Научне информације из области математике и сродних области доступне у Србији у електронском облику" у оквиру серије месечних семинара МАТФ-а и МАТФ.ПЛУС. Предавање је у 18 сати у свечаној сали на I спрату, а обухватиће следеће теме: KoBSON, DOI, WoS, SCIndeks, Impact Factor. Студентска публика ће такође имати прилику да се упозна и са могућностима стручне праксе у Народној библиотеци.

  Сажетак предавања: Набавке и дистрибуција иностраних научних информација се у Србији обавља посредством Конзорцијума библиотека Србије за објединњену набавку (KoBSON). Истовремено се већ неколико година развија портал преко кога су, поред информација о доступности, дате и остале информације потребне истраживачкој заједници Србије (Impact Factor, цитираност, радови "наших" истраживача и сл.). Додатно, у оквиру KoBSON-a је развијен и посебан систем за доделу DOI бројева чланцима из часописа који излазе у Србији, а у циљу њихове веће видљивости и укључености у савремено научно издаваштво.

 • Предавање "Математички појмови у баснама, бајкама и легендама" [14. новембар 2008.]
  У петак 14. новембра 2008. године, колега Ненад Кузмановић (Друштво математичара Хрватске, подружница Истра) одржаће предавање "Математички појмови у баснама, бајкама и легендама" у оквиру серије месечних семинара МАТФ-а и МАТФ.ПЛУС. Предавање је у 14 сати у сали 706.

 • Стручно усавршавања наставника математике [новембар 2008.]
  Математички факултет и ИДЕА вас позивају на акредитовани програм стручног усавршавања наставника средњих и основних школа "Математика у свету око нас", који ће се реализовати 15. и 16. новембра 2008. Детаљнији садржај и сатницу можете видети овде, где се можете и пријавити.

 • Упис на мастер и докторске студије [31. октобар 2008.]
  Математички факултет расписао је конкурс за упис студената у четврту годину смера Информатика, пету годину осталих смерова дипломских академских студија (мастер) и прву годину докторских студија за школску 2008/2009. Детаљи се могу наћи овде.

 • Симпозијум "МАТЕМАТИКА ДАНАС: настава, примене и рачунарство" [13-14. септембар 2008.]
  У склопу прославе 200 година Универзитета у Београду, Maтематички факултет у периоду од 11. до 14. септембра 2008. године организује Дане Математичког факултета, у оквиру којих ће се одржати дводневни скуп "МАТЕМАТИКА ДАНАС: настава, примене и рачунарство" (13. и 14. септембра у Центру САВА).

  Овај скуп ће највећим делом бити "сајамског" карактера, са штандовима и презентацијама пројеката из разних области, укључујући: савремени приступи и методе у настави математике, имплементација Болоњског процеса у Србији, анализа резултата ПИСА тестирања у Србији 2003. и 2006. године и планиране припреме за наредно тестирање 2009. године, финансијска математика и актуарство, осигурање, оптимизација, статистичка обрада података, трендови и правци развоја у рачунарству, представљање студентских радова и пројеката. Један од штандова ће представити активности МАТФ.ПЛУС-а.

  Штандови ће бити отворени од 14:30 до 18:00 у суботу, и од 11 до 18 сати у недељу, и на њема се очекује велики број дипломаца Математичког факултета (и као излагачи и као посетиоци). Сам скуп почиње у суботу 13. септембра у 11 сати з амфитеатру Центра Сава, блок Б (улаз са новобеоградске стране, Бул. Милентија Поповића): детаљи су доступни овде, а регистрација овде. Позив за учествовање је упућен свима, а нарочито дипломцима Математичког факултета и члановима МАТФ.ПЛУС-а.

  Детаљни програм: субота, недеља.

 • Успех студената Математичког факултета [јули 2008.]
  Студенти Математичког факултета у Београду остварили су успех вредан пажње на престижном међународном такмичењу студената 15th IMC International Mathematics Competition for University Students, које је одржано од 25. до 31. јула 2008 у Бугарској, освојивши две сребрне (Марко Јевремовић и Игор Уљаревић, смер Теоријска математика и примене) и две бронзане медаље (Маријана Смаилагић, смер Теоријска математика и примене, Александар Пејчев, смер Рачунарство и информатика). Од 90 универзитета наш тим се пласирао на високо 14 место (табела). Руководилац екипе био је проф. Ђорђе Дугошија, логистичку подршку (мини-припреме) пружио је ЦГТА семинар, а наступ су помогли Математематички факултет и Друштво Математичара Србије.

 • Предавање "Алгоритамска трговина - методе и рачунарска технологија" [08. април 2008.]
  У уторак 8. априла 2008. године, др Драго Инђић одржаће предавање "Алгоритамска трговина - методе и рачунарска технологија" у оквиру серије месечних семинара МАТФ-а и МАТФ.ПЛУС. Предавање је у 16 сати у сали 706. Током предавања ће бити речи о трговини на модерним берзама, као и о проблематици алгортимске трговине и информационих технологија у подршци алтерантивним инвестицијама.

 • Предавање г-дина Ђелића "Одрживо напред" [20. март 2008.]
  На позив Математичког факултета Универзитета у Београду, потпредседник Владе Републике Србије, господин Божидар Ђелић, одржаће предавање на тему одрживог развоја и на тему математика и финасије данас у свету и код нас. Предавање ће се одржати у четвртак 20. марта 2008. у 16 сати у Великом хемијском амфитатру (ВХА).

  Ово је једно у низу предавања која се организују на факултетима широм Србије у оквиру кампање „Одрживо напред“. Кабинет потпредседника Владе Републике Србије наставља са представљањем концепта одрживог развоја са циљем упознавања студената и професора са активностима које се спроводе, као и са плановима за наредни период у области одрживог развоја. Поред наведеног, један од циљева је и да се студенти и професори подстакну и да се конкретним идејама, пројектима и акцијама укључе у ове активности.

 • Предавање "Како постати инвестициони саветник" [20. март 2008.]
  У четвртак 20. марта 2008. у 18 сати, Милутин Николић и Владимир Јовановић (директори Citadel-а) ће одржати предавање "Како постати инвестициони саветник" у оквиру месечних стручних семинара који организују МАТФ.ПЛУС и Математички факултет. Предавање ће бити у сали 706 на Математичком факултету.

 • Предавање "Шта раде recriutment агенције" [6. март 2008.]
  У четвртак 6. марта 2008. у 18 сати, Зорица Маринковић (директор агенције ITJobs) ће одржати предавање "Шта раде recriutment агенције - како са recriutment агенцијом до посла" у оквиру месечних стручних семинара који организују МАТФ.ПЛУС и Математички факултет. Предавање ће бити у сали 706 на Математичком факултету, а биће посвећено раду агенција за регрутовање кадрова, као и томе као успешније доћи до жељеног посла. Информације о претходним семинарима можете наћи овде.

   

  Претходне новости су доступне овде.

   

  Детаљније: