МАТФ.ПЛУС

Друштво пријатеља, дипломаца и сарадника Математичког факултета, Београд
(у оснивању)

 

Чему, у ствари, МАТФ.ПЛУС служи?

Суштина друштва МАТФ.ПЛУС је успостављање и обнављање широке мреже контаката између колега који су дипломирали на Математичком факултету у Београду ради активног одговора на изазове који се могу јавити у току професионалне каријере. „Ситуација на терену“ захтева да се организује један оквир који ће омогућити свима који су заинтересовани да се активно укључе у мрежу и тиме помогну себи и својим колегама да заузму професионално место које им припада.

Многима од нас је добро познато да успех у сваком послу зависи како од креативности и квалитета саме реализације, тако и од „окружења“ у коме је тај посао реализован. Имати одговарајуће знање или добити добар савет, познавати одговарајуће људе са сличним или бољим искуством, или са погледом на проблем „одозго“ или са друге стране често је кључ успеха. Стварање сарадничке и пословне мреже траје годинама, а нарочито је тешко „преживети“ почетни период у каријери када савети и помоћ и највише вреде. У каснијем периоду, мрежа се делимично и сама шири и омогућава лакше „дисање“. Улога МАТФ.ПЛУС је да буде покретачки мотор и инфраструктура за такву мрежу.

Наравно, са друге стране, МАТФ.ПЛУС има за циљ да помогне Математичком факултету кроз стипендије, донације, стручну праксу за студенте, заједничке пројекте итд., као и кроз сарадњу на побољшању стручног образовања и сталног освежавања знања.


Зашто бих био у контакту са МАТФ-ом?

Основна идеја је да, пре свега, бивши студенти МАТФ-а буду у међусобном контакту, а затим и у контакту са МАТФ-ом. Само један од разлога је стално стручно образовање и освежавање знања. МАТФ.ПЛУС жели да са МАТФ-ом изгради партнерски однос у процесу наставка и организовања образовања по мери наших професија како за основне тако и за последипломске студије. Ми желимо да омогућимо ефикасан (и успешан) наставак студија и усавршавања свакоме ко то жели. С тога је и циљ нашег Друштва унапређење квалитета студирања, рада и живота на Математичком факултету кроз професионалну и партнерску повратну спрегу од стране бивших студената и колега. Факултету је неопходна повратна информација о садржају и квалитету студија, као и о начинима на које постојећа пракса може и треба да буде унапређена да одговори захтевима „тржишта“. Осим тога, Друштво има за циљ и да подржи студије кроз стипендије, донације, стручну праксу и, коначно, помоћ при запослењу свршених студената и почетку каријере.

МАТФ, такође, често има потребу да ангажује „трећа лица" у својим активностима и пројектима, па му је од значаја да има ажурне контакте о могућим сарадницима. Осим тога, ми верујемо у потенцијал МАТФ-а као истраживачког и развојног партнера, пре свега у решавању сложених проблема и реализацији изазовних пројеката, па контакт са МАТФ-ом може да обезбеди партнера и за ваше пројекте.


Да ли оваква друштва постоје на другим факултетима и универзитетима?

Готово сви светски факултети и универзитети негују друштва (alumni асоцијације) својих бивших студената ради међусобне сарадње, усмеравања и напредовања у каријери и животу. Мислимо да нема разлога да дипломци МАТФ-а и у овоме не предњаче.


Шта ми је потребно да бих се учланио?

У принципу - ништа. Довољно је да се пријавите преко нашег сајта. Потом је на вама да искористите све могућности за сарадњу са својим (бившим) колегама.


Колико ће ме МАТФ.ПЛУС коштати?

У принципу - опет ништа. Чланство је бесплатно. Наравно, не заборавите да је МАТФ.ПЛУС непрофитна организација која се издржава од донација!


Хоћемо ли имати неке "погодности"?

Надамо се! Планирамо да омогућимо члановима

Колико ћемо у томе успети - зависи од ангажовања сваког од нас.


Шта радите са нашим подацима из базе?

У принципу - опет ништа :)). Подаци ће бити похрањени на МАТФ-у и користиће се искључиво за

Подаци неће (ни под каквим околностима) бити доступни лицима или организацијама ван МАТФ.ПЛУС-а. Уколико имате било какву примедбу или предлог везан за употребу података, молимо да нас контактирате (matf.plus@matf.bg.ac.yu).